Suhozidni tunel za ovce

Kada “progon” ili “klanac”, put obrubljen dvjema suhozidima, presijeca nečiji pašnjak, kako seliti ovce iz jednog dijela pašnjaka u drugi? Idealno bi rješenje bio tunel koji prolazi ispod puta, i takvo je elegantno rješenje zaista i ostvareno na, koliko znam, samo dva mjesta na sjeveroistočnoj visoravni južnog dijela otoka Krka, u Prigradnu i Valbečeh. Ovdje predstavljamo ljepši od ta dva tunela, onaj u Prigradnu, na mikrolokalitetu Čripinjini. Sagradili su ga oko 1920. godine otac i sin Anton i Ivan Polonio. Strop mu čini niz velikih neobrađenih kamenih ploča, koje je trebalo negdje pronaći i dotegliti onamo, pa uredno složiti… Dimenzijama je primjeren ovci, pa čovjek krozanj može samo propuzati.

A kako natjerati ovce da prođu kroz taj klaustrofobični tunel? Lako, prvu potegneš konopom unutra, a druge onda krenu za njom, kaže Tone… Ipak su to ovce

I za to, i još mnogo drugoga, veliko hvala Tonu Gulešiću Loparanu iz Drage Bašćanske, koji mi je godinama otkrivao najbolje od najboljega u draškoj suhozidnoj arhitekturi.

Berislav Horvatić

 

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *