Svibanjske suhozidarske radionice na Srimi i u njenoj blizini

Kroz četiri svibanjske subote udruga "Težački dom" poziva na suhozidarske gradionice. Popravljat će se izabrani istaknuti primjeri suhozidnog graditeljstva u šibenskoj okolici. Srimarska okupljanja počinju sutra, 1. svibnja, na misi s blagoslovom polja u crkvici Gospe Srimske u 10h i s kasnijim okupljanjem vlasnika srimarskih zemalja na Prižbi.


Kroz četiri svibanjske subote udruga “Težački dom” poziva na suhozidarske gradionice. Popravljat će se izabrani istaknuti primjeri suhozidnog graditeljstva u šibenskoj okolici. Srimarska okupljanja počinju sutra, 1. svibnja, na misi s blagoslovom polja u crkvici Gospe Srimske u 10h i s kasnijim okupljanjem vlasnika srimarskih zemalja na Prižbi.

Prve subote, 4. svibnja, čistimo okolicu i popravljamo ulaz Ninićevog čemera kod benzinske pumpe na Njivicama, uz magistralu prema šibenskom mostu. Na njemu se kao graditelj 1940. godine potpisao stanoviti “B. Š.”:

klikni za otvaranje lokacije na karti

Druge subote, 11. svibnja, popravljamo prstenove Petrovićevog čemera na trasi plinovoda uz autocestu, blizu odmorišta Krka. Prilaz je iz Bilica (Vrulja):

klikni za otvaranje lokacije na karti

Oba ova čemera su sačuvana tik uz frekventne prometnice i malo će im njege dobro doći da zasjaje pred očima tisuća prolaznika. Pred njima će se kao spomenik postaviti fiksirane motike.

Treće subote, 18. svibnja, gradimo stepenice uz najvišu dalmatinsku građevinu ove vrste, Domaćinovu bunju na Donjoj srimi. Prošlog svibnja smo obnovili malu zarušenu bunju iz istog njenog nasipa. Kad se okupi dovoljno ljudi prionut ćemo i na popravak zarušenih dijelova velike bunje. Pristup je pješke sa Prižbe:

klikni za otvaranje lokacije na karti

Četvrte subote, 25. svibnja, smo u Rodinim stanima na monumentalnom suhozidnom kompleksu – možda i najvećoj i najuređenijoj težačkoj gomili u jadranskoj Hrvatskoj. Nalazi se u turističkoj zoni, no nadamo se da je uspjela ući pod zaštitu. Radi dokumentiranja i mjerenja joj treba počistiti okoliš i popraviti dio zarušenih zidova. Pristup je trasom vodovoda s Jadrije:

klikni za otvaranje lokacije na karti

Okupljanja počinju u 8h, radi se do 11h.

Voditelj gradionica je etnolog Jadran Kale.

S poštovanjem,
Jadran Kale
Težački dom, Šibenik.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR