Traže se sudionici suhozidne razmjene u Poljanama kod Opatije!

Kreće program razmjena ”Suhozidni mentori” kojemu je cilj omogućiti jednostavan prijenos umijeća suhozidne gradnje od onih koji njime vladaju prema onima koji žele naučiti. Traže se sudionici – prijave otvorene do 6. lipnja!!

Prvi suhozidni mentor je Josip Perišić iz Poljana kod Opatije. Umijeće gradnje suhozida naučio je samostalno, popravljajući urušene suhozide maslinika na svom Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, te sudjelovanjem na edukativnim suhozidnim radionicama. Svoje suhozidno znanje i vještinu će podijeliti s dvoje-troje sudionika.

OPG Perisic, Poljane
Foto. OPG Perišić i porušeni podzidi maslinika

Razmjena će trajati od četiri do sedam dana, u lipnju ili srpnju 2018., a odvit će se u masliniku OPG-a Perišić. Sudionicima će mentor osigurati prijenos osnova umijeća gradnje suhozida, te hranu (tri obroka dnevno) i smještaj (u kući ili montažnoj kućici u masliniku, prema dogovoru). Sudionicima je pokriven povratni trošak puta do lokacije razmjene.

Što sudionik radi za vrijeme razmjene?
– obnavlja postojeće suhozide: uglavnom podzide maslinika (pet-sedam sati dnevno)
– dokumentira razmjenu i umijeće mentora fotografijama, tekstom i videom, te po završetku razmjene sastavlja kratki osvrt koji će se objaviti na dragodid.org

Kako se prijaviti?
Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo vas da na info@dragodid.org do 6.6. pošaljete sljedeće:

Ime i prezime
Godina rođenja
E-adresa i kontakt broj
Mjesto odakle putujete na razmjenu
Zanimanje ili fakultet koji pohađate
Prijedlog datuma razmjene (4-7 dana u lipnju ili srpnju 2018.)
Kratki motivacijski tekst (5-10 rečenica) u kojemu opisujete zbog čega biste htjeli sudjelovati u razmjeni.

Udruga Dragodid će vaše podatke koristiti isključivo za kontaktiranje vezano za rezultate odabira sudionika o kojima ćemo vas obavijestiti do 8. lipnja 2018.

Prijavite se i ne propustite priliku provesti nekoliko sunčanih dana u hladu maslina, učeći ovu vrijednu vještinu zaštićenu kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske!

Jedan komentar

 1. Poštovani,

  zainteresirana sam za sudjelovanje u radionici suhozidne gradnje koja se organizira u Poljanama. Zovem se Sanja Marušić Vukasović, imam 56 godina i radim kao učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi.
  Na radionici gradnje sughozida u Poljanama želim sudjelovati tijekom lipnja , vikendom ili od 22.6-25.6. Nije mi potreban smještaj jer bih putovala iz Rijeke.

  Moj mail je 98sanjamana@gmail.com , mob 095 9019783,

  Motivirana sam za sudjelovanje na radionici jer mislim da se u Hrvatskoj nedovoljno pažnje posvećuje kulturnoj baštini i da je treba sačuvati za mlađe naraštaje. JOš 2011. sam sudjelovala na Comenius projektu na temu kulturne baštine u Estonije i u sklopu navedenog studijskog programa prezentirala suhozidnu gradnju i tradicijske barke našeg kraja.
  Često u sklopu nastave obrađujem teme iz kulturne baštine Hrvatske.
  Prošle jeseni organizirala sam za svoje učenike u suradnji sa udrugom “Dragodid” predavanje i demonstraciju gradnje suhozida u našoj školi.

  U nadi da se vidimo u Poljanama srdačno vas pozdravljam
  Sanja

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR