JESEN NA COLENTUMU

Izvještaj sa prve naše IPA radionice održane 22. i 23.11.2014. na Gradini kod Murtera

Tekst i foto: Miran Križanić

Kao što smo nedavno najavili, prva suhozidna radionica u sklopu partnerskog IPA projekta nazvanog sklopu “Oživi – Održi – Otok – Oćemo li?!” koji se bavi murterskim krajem održala se na već dobro nam poznatoj gradini Colentum na Murteru.

Već godinama Murterini ustraju na obnovi suhozidne baštine. Imali smo prilike sudjelovati na akcijama u ožujku i travnju, kad smo se uvjerili u rekordan odaziv volontera, studenata i lokalnog stanovništva, a sve u režiji udruge Argonauta iz Murtera. Takva praksa se nastavila i na ovoj kasnojesenskoj akciji, pa nas je u jednom trenutku bilo i do 50 na gradilištu, a datumi održavanja akcija najbolje govore o potencijalu produžetka (kulturno) turističke sezone.

Colentum je prapovijesna gradina i arheološko nalazište na poluotoku s čijeg vrha se pruža odličan pogled na Murter, Betinu i cijeli murterski arhipelag te Modrave. Gotovo da bismo mogli reći da je ta pozicija svojevrstan “ključ” u iščitavanju 360 stupnjeva panorame ovog kraja. Oko uzvišenja nas vodi prstenasti put kroz maslinike i upravo taj put je već neko vrijeme glavna suhozidna tema. Rekreacija u vidu hodanja ili trčanja u sprezi sa informiranjem o kulturnom naslijeđu kroz vizure mogao bi biti vrhunski proizvod turističke infrastrukture otoka.

Stoga smo se za vikend 22. i 23.11. nakon ljetne pauze vratili na sjeverozapadne obronke Colentuma a glavni zadatak nam je bio podzidati dio puta u svrhu njegovog proširivanja i osiguranja. Podzidavanje je nešto složeniji proces, trebalo je prvo iskopati dio urušenog puta kako bi se osigurao dobar temelj, a onda kamen za zidanje u karijolama dovesti sa obližnje gomile. No to nije bilo teško uz volontere svih uzrasta, tako da je veliki dio posla odrađen odmah u subotu, a za nedjelju je ostao “lakši” dio, izmještanje dijela zida na zavoju i produžetak podzida na blažoj padini dalje prema groblju. U dva dana nastalo je 30-tak metara novog podzida a izmješteno i obnovljeno je 10-tak metara postojećeg  zida. Uz puno ruku sve se može a neki čak govore i o suhozidnoj renesansi.

Hvala domaćinima na ugodnom vikendu na otoku, a sljedeću akciju Murterini i Betinjani planiraju već za 29.11.  Zidanje u sklopu “Oživi – Održi – Otok – Oćemo li?!” najavljujemo za poslije Nove godine, pa ostanite u toku i – uključite se.

Pogledaj cijelu galeriju fotografija

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR