Priručnik "Mediteranska kamena kuća" za download! (3MB)

Ovaj priručnik može biti osnovna uputa onome koji želi popraviti staru seosku kamenu kućicu ili sagraditi novu na najjednostavniji i najjeftiniji način: onako kako se to već radi stoljećima. Priručnik je početak puno opsežnijeg projekta koji želi promovirati tradicionalnu-održivu gradnju i životni stil koji je povoljniji po okoliš.

U nekoliko poglavlja opisane su osnove gradnje kamenom i borovom građom u kršu, a u priručnik su uključeni i oni radovi koji su danas skoro ili potpuno iščezli, kao što je pečenje vapna ili vađenje kamena iz žive stijene. Korišteni su razni lokalni nazivi, kao i stručni izrazi.

Izvor većine podataka i svih fotografija bile su graditeljske radionice u selu Dragodid na otoku Visu, koje je u suradnji s Andrijom Suićem, praunukom osnivača sela, tijekom 2002., 2003., 2004. i 2005. godine organizirala Udruga studenata arhitekture EASA-Hrvatska.

Autori: Filip Šrajer, Andrija Suić, Hrvoje Vidović, Silvija Kipson, Hrvoje Carić; Dizajn: Lidija Novosel

tiskano izdanje priručnika izdao je Institut za turizam 2006.
ISBN 953-6145-15-4

thumb klikni ovdje za download .pdf priručnika

2 komentara

  1. Odlična incijativa, jako puno korisnih informacija o kamenoj gradnji. Svaka čast.
    Molim za pomoć. Da li netko zna gdje se može nabaviti knjiga “obilježlja primorske arhitekture” ili sličnom naziva. Ne znam tko je autor, ali prikazuje arhitketuru primorskog kraja, pogotovo otoka Krka.
    Molim javiti informaciju na ivan.zic@marina-punat.hr

  2. Ovo je sjajno !
    Nadam se da ću se uskoro i sam moči upustiti u ovu avanturu. Što jeftinije to bolje, ali bez dobrog savjeta to nije moguće…

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR