Studentska suhozidna radionica Drvenik Veli 2010

Šestoro američkih studenata učilo klesati na Braču i graditi suhozide na Drveniku Velom. Usput su se bavili arhitektonskim snimanjem sela.... prenosnimo članak Gordane Dragan

http://trogirportal.info/trogir/hrvatska/drvenik-veli-2010/ 8.9.2010.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-zupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/115288/Default.aspx 12.9.2010.

Američki studenti učili graditi suhozide

PROJEKT ZAŠTITE SPOMENIČKOG FONDA DRVENIKA VELIKOG ZANIMLJIV JE I STRANCIMA

Drugu godinu zaredom studenti diplomskog i poslijediplomskog studija zaštite spomenika i arhitekture američkoga Sveučilišta u Oregonu, Eugene, sudjelovali su u projektu zaštite spomeničkog fonda trogirskog otoka Drvenika velikog.

Riječ je o projektu koji je u sklopu inventarizacije spomeničkog fonda potaknuo trogirski Konzervatorski odjel uz potporu Župe sv. Jurja na Drveniku i Župnog ureda sv. Lovre u Trogiru, a u koji su se uključili i američki studenti, za koje je njihovo sveučilište ovo ljeto organiziralo seminar.

U proteklih mjesec dana šestero studenata arhitekture – Liz Carter, Caitlyn Cartlidge, Will Ives, Hiroshi Kaneko, Mariah Marshall i Sonia Ness – pod vodstvom Roba Thallona, prodekana Arhitektonske škole na tom sveučilištu, a u suradnji s dr. Radoslavom Bužančićem i etnologinjom Konzervatorskog odjela Trogir Jasnom Dasović, ove je godine izradilo arhitektonsku snimku zaselka Brda, a posebno su se bavili istraživanjem tradicionalnih kolektora i spremnika vode, odnosno gustirni s naplavom.

Budući da su u prvom dijelu radionice boravili na Braču, gdje su u Klesarskoj školi u Pučišćima prošli kratki tečaj klesarstva, na Drveniku su učili i tehnike gradnje u suhozidu. Materijali koje su studenti prikupili bit će dragocjeni za izradu konzervatorskih smjernica za obnovu i revitalizaciju starih zaselaka toga trogirskog otoka.

Projektom koji je, kao i lani, završio izložbom pod nazivom “Drvenik veli – 2010.”, otvorenoj do 20. listopada u velikoj dvorani Župnog ureda sv. Lovre, promiče se kulturna baština toga otoka kao dio politike održivog razvoja, kazao je dr. Bužančić. Podsjetio je kako je naglasak ovoga projekta na humanističkom pristupu zaštiti materijalne baštine, koja bi trebala poslužiti kao poticaj za revitalizaciju tradicionalne ekonomije otoka.

Gordana Dragan

ORIGINALNA  NAJAVA SA OPISOM RADIONICE (NA ENGLESKOM) NALAZI SE NA
http://hp.uoregon.edu/index.cfm?mode=fieldschools&page=croatia

Jedan komentar

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR