Suhozid.hr 2022 i planovi za dalje

Tekst: Filip Šrajer

Bliži se deset godina otkako je Suhozid.hr – otvoreni javni popis suhozida krenuo s radom. To, kao i činjenica da je ove godine platforma doživjela i još će doživjeti nove unose i unaprjeđenje baze, dovoljan su povod za jedan mali izvještaj.

letak suhozid hr

Suhozid.hr je pušten u rad u proljeće 2013. godine kao otvoreni custom made open source webGIS sustav s mogućnošću mobilnog unosa lokaliteta (samo za Android). Kao takav bio je prva javna webGIS baza kulturne baštine u jugoistočnoj Europi, a što se suhozida tiče, samo je legendarna Wikipedra Opservatorija krajobraza Katalonije bila par koraka ispred. Koliko smo tad bili u toku s trendovima, pokazuje da je te godine izašla i beta verzija Arches, otvorenoga GIS-sustava za inventarizaciju i upravljanje baštinom koji razvijaju World Monument Fund i Getty Foundation, pa su možda i zbog toga inicijalnu potporu projektu dali i Ministarstvo kulture i medija i Zaklada HAZU. Mogućnost unosa u Suhozid.hr pomoću web aplikacije (mobiteli su tada ipak bili još dosta neprecizni i loših kamera) iskoristili su brojni suradnici pa smo i mi bili iznenađeni količinom i kvalitetom unosa, a najveći uspjeh tog prvog razdoblja bio je unos 1325 istarskih kažuna koje je pulski etnolog Robert Bilić Vrana fotografirao i geopozicionirao u periodu 1995-2015. godine.

stari Suhozid.hr

stari Suhozid.hr 2014 -kartica

početna stranica i kartica lokaliteta Suhozid.hr, kako je izgledao 2013.-2016.; lokalitet gustirni na Lorci na otoku Visu, foto: Sanja Buble

Nakon nekoliko godina rada na poslužitelju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sustav je preseljen na platformu GISCloud, poznati komercijalni webGIS sa bazom u Hrvatskoj, a putem programske podrške osvojene na natječaju GIS Day Contest 2016. GISCloud se i nakon isteka službene jednogodišnje podrške pokazao susretljiv pri trpljenju svog kamenog uljeza, dajući podršku i u nekoliko navrata omogućivši i mobilne unose. Nažalost, iz nekog razloga, javnih je priloga tijekom ovog razdoblja bilo nešto manje nego u prethodnome periodu, ali smo zato mi kao administratori i dalje svake godine unosili nove lokalitete, što izravno s terena, što iz literature i podataka, a web adresa popis@suhozid.hr cijelo je vrijeme funkcionirala kao najrobusniji način za slanje priloga. I tako je kroz sve ove godine Suhozid.hr uspio prikupiti više od 3500 unosa suhozidnih lokaliteta, te biti od pomoći istraživačima suhozidne baštine kao pregledna i pretraživa baza fotografija i podataka o suhozidnim lokalitetima.

novi Suhozid.hr 2022

današnji izgled početne stranice Suhozid.hr

Ove je godine Suhozid.hr osvojio dvije važne programske podrške: podršku Ministarstva kulture i medija RH za digitalizaciju većeg broja lokaliteta suhozidne baštine, te podršku međunarodnog donorskog konzorcija DIMFE kroz projekt Still Water Revival za unaprjeđenje sustava a u svrhu mapiranja lokvi na krškim planinama. Kroz podršku Ministarstva kulture uneseno je ili uređeno 298 suhozidnih lokaliteta u bazi, a kroz projekt Still Water uneseno je 124 lokve na Dinari te je u toku uređivanje baze podataka, o čemu ćete čuti na vrijeme, kao i za aktivnosti kojima ćemo proslaviti desetogodišnjicu u proljeće 2023!

novi Suhozid.hr 2022 - kartica

današnji izgled kartice Suhozid.hr, komarda na Malantrušu u zaleđu Punta na Krku, foto: Berislav Horvatić

I dalje vas sve pozivamo da date svoj prilog slanjem fotografije sa točnom lokacijom neke suhozidne građevine ili ambijenta, akcije ili aktera (graditelja). Uz fotografiju su dobrodošli i razni podaci, a pogotovo lokalni nazivi, dimenzije ili skice, podaci o graditeljima i nastanku, te nekadašnjim i današnjim korisnicima. Nije bitno je li lokalitet već unesen u popis: ponekad neka nova fotografija ili podatak može otkriti do sada nepoznatu a vrijednu činjenicu o našem prostoru i njegovim graditeljima. Također, pozivamo zainteresirane da idejom ili komentarom doprinesu što funkcionalnijem popisu.

Adresa za slanje lokacija, fotografija i opisa suhozidnih lokaliteta je, ponavljamo popis@suhozid.hr , uz standardnu napomenu – poštujmo vlasništvo zbog kojeg je ova baština nastala i respektirajmo vlasnike od kojih se ne da naći ni boljih vodiča. Također, obratite pozornost na vlastito zdravlje i sigurnost od ozljeda prilikom obilaska krajolika! Sretno i uspješno mapiranje! 

Share and Enjoy:
 • Facebook
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Print
 • Tumblr

Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Suhozid.hr 2022 i planovi za dalje”

 1. Mario Avatar
  Mario

  Da li se unosi mogu mijenjati ako skužio da smo fulali kakav podatak?

 2. kravosas Avatar
  kravosas

  Pozdrav! Naravno da se unosi mogu mijenjati, ali samo kroz admin sučelje. Pošaljite što želite promijeniti na popis@suhozid.hr!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *