Suhozidna radionica Iž 2010

Prenosimo iz Zadarskog lista, objavljeno 19.3.2010. Veli Iž će i ovoga uskrsnoga tjedna po sedmi put biti domaćin međunarodnom pedagoškom seminaru, ovoga puta o suhozidima. Pod naslovom Suhozid: ekološki, kulturni i pedagoški aspekti u vremenu od 5. do 7. travnja sudionici seminara će se pozabaviti gradnjom suhozida, teoretski i praktično, kao i s njegovim egzistencijalnim značenjem za ljude.(...) Predsjednik udruge "Sloga" Milivoj Škorlić nam je kazao da će otvorenje seminara biti na uskrsni ponedjeljak u 20 sati i da prijave sudionika, a očekuje ih se tridesetak, primaju do 25. ožujka.

Prenosimo iz Zadarskog lista, objavljeno 19.3.2010. (link)

Što je otočanima značio suhozid

Veli Iž će i ovoga uskrsnoga tjedna po sedmi put biti domaćin međunarodnom pedagoškom seminaru, ovoga puta o suhozidima. Pod naslovom Suhozid: ekološki, kulturni i pedagoški aspekti u vremenu od 5. do 7. travnja sudionici seminara će se pozabaviti gradnjom suhozida, teoretski i praktično, kao i s njegovim egzistencijalnim značenjem za ljude.

Na otoku Ižu, kako je poznato, ima izuzetno velik broj suhozida, prekrasnih zidova od kamena koje su stoljećima tamošnji ljudi gradili mukotrpnim radom kako bi došli do malo škrte zemlje, ali i da bi otok zaštitili od erozije i kultivirali krajolik.

Seminar na temu suhozida organiziraju udruge “Maslinova gora” i “Sloga” iz Veloga Iža, “Eko-Zadar” iz Zadra i Zaklada “Staerenegg” iz Švicarske, a uz svesrdnu pomoć Švicaraca Tonija Wagnera, učitelja u Waldorfskoj školi u Bernu i voditelja zdravstveno-pedagoške škole u Bielu, te Reta Ingolda, učitelja glazbe i školovanog stručnjaka za suhozid, koji radi u švicarskoj Zakladi za okoliš SUS.

On će sudionicima seminara pokazati slike suhozidova iz cijeloga svijeta i izvijestiti o njihovu kulturnom, povijesnom i ekološkom značenju. Toni Wagner će, uz ostalo, iznijeti vlastita iskustva, jer on sa svojim učenicima već osam godina dolazi na Iž i tamo grade suhozidove. On će i u sklopu seminara podignuti jedan takav zid, zapravo voditi radionice o gradnji suhozidova. U radu seminara će sudjelovati i Balz Christian Tschopp, umjetnički terapeut, pa će on voditi radionicu modeliranja s glinom. Poznato je, inače, da na Velom Ižu već dugi niz godina djeluje udruga “Maslinova gora”, čiji su pokretači Švicarci i koja okuplja mlade ljude, omogućuje im edukaciju iz poljoprivrede i mnogih drugih otočnih djelatnosti.

Sva tri dana seminar će se odvijati u Domu kulture u Velom Ižu, gdje će biti predavanja i izložbe, ali i na otvorenom, u masliniku.

Predsjednik udruge “Sloga” Milivoj Škorlić nam je kazao da će otvorenje seminara biti na uskrsni ponedjeljak u 20 sati i da prijave sudionika, a očekuje ih se tridesetak, primaju do 25. ožujka. Adrese su na Velom Ižu, Udruga “Maslinova gora”, tel. 023/ 277 341 ili e-mail: maslinovagora@gmx.ch

Inače, sam seminar je besplatan, a za pokrivanje troškova primaju i dobrovoljne priloge. Sudionici se mogu smjestiti u privatnim pansionima “Sorić” i “Šegota” po cijeni noćenja od 10 eura.

Prenosimo iz Zadarskog lista, objavljeno 19.3.2010. (link)

3 komentara

  1. Mogli ste prenijet koju vijest i fotku o onim lijepim Bašićevim križ-suhozidima koje grade vatrogasci na Kornatu.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR