Višeprostorni sklop torova na Cresu – tko zna nešto o njemu?

Slučajni teren by FŠ. Zahvaljujući propuštenom trajektu prošli tjedan sam imao prilike malo se šuljati po Cresu i nabasao sam na jedan zanimljiv lokalitet.

Gario sam ko idiot sat vremena po lošinjskim i creskim crestama, ali sam trajekt za Krk samo ispratio pogledom sa zadnjeg zavoja. Opcija je bila vratiti se prema Cresu i ubiti tamo 2 sata na kavi ili ručku ali mi se nakon dva kilometra vožnja zgadila pa sam se na prvom pogodnom mjestu sparkirao kraj ceste da malo protegnem noge i tražim gljive ili nešto.

I predamnom se malo po malo otvorilo kao neko čudo,  fantastičan mini krajolik u jednoj krškoj uvali. U okružju brda pod zaraslim kamenjarskim pašnjacima, ispod dvije stare crkve i još nekih pastirskih stanova, na desetak hektara nalazi se kompozicija dvije velike lokve, par livadnih pašnjaka, nekoliko gajeva u kojima čak postoji i stari suhozidni odvodni kanal i nešto nalik na tumul, zatim podnožje nekog zida koji je bio, ili trebao biti, prilično jak i visok ali sad je samo u temeljima.. A tamo gdje se susreću livada i gaj, na jednoj povišenoj točki uz stijenu nalazi se i akropola od gromače u obliku višeprostornog ovčarskog sklopa koji je u ovom slučaju čak razvijen u tri dimenzije jer je lagano u terasama, sa jednim torom na kamenoj ploči iznad ostalih. Odozgora malo liči na čuvene mrgare na Krku ali se na prvi pogled čini da je ovdje u igri samo jedan vlasnik, najviše dva.

Bilo bi lijepo kad bi se mogla rekonstruirati današnja i nekadašnja funkcija ovog mini krajolika, pa ako netko zna nešto nek se ne oklijeva javiti. (F.Š.)

P.S.

One fotke na kraju, ona moćna ograda sa krunom i ona zadnja lokva, snimane su na onoj istočnoj strani prema moru, kad se krene prema trajektu. Sve suhozide sam prilijepio na Suhozid.hr, evo linka pa uživajte.

http://suhozid.geof.unizg.hr/?zoom=15&lat=5616780.18148&lon=1610420.14735&layers=0BTTTT

Bilo je i nešto ovaca, ali nekako nisu bile raspoložene za poziranje. Ima jedna na fotkama, a tko je prvi nađe ima cugu. Inače u gajevima sam našao dosta tragova i dreka od divljih svinja, očito je da te preostale ovce tamo imaju hard time. E da, vidio sam i bjeloglavog supa u letu, ali bio je previsoko za dobru fotku..

 

 

Jedan komentar

  1. Epilog: gorespomenuti mrgar, odnosno sklop torova nacrtao je i publicirao Frane Jardas u studiji “Prilog poznavanju ovčarstva i pramenke na otoku Cresu” iz 1964. Studija je objavljena u Radu JAZU. http://dizbi.hazu.hr/object/9271

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR