Izvještaj o radionici bunje na Vranskom jezeru

(Foto: Marja Kuljiš)

U subotu 24.09.2011. sudjelovali smo na radionici obnove bunje u Prosiki, ribarskoj lučici na Vranskom jezeru. U organizaciji JU Park prirode Vransko jezero i dr. Jadrana Kale okupilo se trideset ljudi voljnih i željnih učiniti neki novi napredak u očuvanju suhozidne kulturne baštine. Na radionici su sudjelovale udruge Suhozid iz Kolana, Argonauta, Modrave i Latinsko idro s otoka Murtera, te Dragodid iz Komiže, uz podršku Muzeja grada Šibenika, Učeničke zadruge “Maslina” O.Š. Primošten, djelatnika Parka prirode Vransko jezero, te dijela privatnih posjednika zemlje u PP Vransko jezero, ukupno dvadeset i osam sudionika.
Uz samu bunju nalaze se specifične kamene vrše za izlov jegulja. Na lokalitetu uz bunju koja je obnovljena, od ranog jutra do podneva, napravljeno je oko trideset metara novog suhozida. Uz bunju je izgrađen i dvostepeni amiteatar, sa središnjom katedrom, kao početno mjesto neke nove edukativne radionice.

O radionici i na
picasaweb.google.com
www.dragenet.com
os-primosten.skole.hr
www.zadarskilist.hr
057info.hr
www.ezadar.hr

 

Jedan komentar

  1. Bilo je stvarno užitak sudjelovati u ovoj radionici. Suhozidi su uvik prisutni u životima nas u Dalmaciji pa tako i mome. Od terasa za lozu na rodnoj Korčuli koje je moj pokojni did krča, do čarobnih i nepreglednih zidova Modrava, u kojima uvik možeš naći uvik nešto novo i zanimljivo. Uvijek sam fasciniran i činjenicom koliko je radnih sati utrošeno da se svi ti zidovi sazidaju.
    Ukoliko niste čitali i stavio sam članak i na portalu dragenet.com
    http://www.dragenet.com/2011/09/28/obnovljena-bunja-na-prosici/

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR