Jadranski suhozidi: Komarda kod Punta

Komarda na lokalitetu Stare Frušćeli u zaleđu mjesta Punat na otoku Krku, sagrađena u drugoj polovini 19. stoljeća. Najveća, najljepša i najbolje očuvana od svih. Graditelj Anton Mrakovčić Andre, arhitektonski snimak Olenka Puškaš i Berislav Horvatić 1998.

Komarda na lokalitetu Stare Frušćeli u zaleđu mjesta Punat na otoku Krku, sagrađena u drugoj polovini 19. stoljeća. Najveća, najljepša i najbolje očuvana od svih.

Arhitektonski snimak: Olenka Puškaš i Berislav Horvatić, 26. 07. 1998.

Crtež: Olenka Puškaš

Graditelj Anton Mrakovčić Andre (1843 – 1940) iz Punta (snimljen 1935, u svojoj 92. godini; fotografija ljubaznošću njegovog sina Ivana Mrakovčića Andre)

2 komentara

 1. Poštovani,

  lijepo Vas molim za pomoć. Na Krku provodim antropološko/arheološko istraživanje, a na vašoj stranici pronašao sam tekst (i nacrte) o komardi kod Punta na Krku, koji mi je “probudio” interes za komarde (čiji način gradnje mi je važan radi šireg konteksta). Zanima me, možete li me povezati s osobom iz Vaše udruge koja se također zanima za komarde. Sredinom lipnja planiram opsežno istraživanje, a između ostaloga volio bih posjetiti što više lokacija s komardama. Puno bi mi pomogli kada bi mi mogli dati informacije o lokacijama na kojima se nalaze (nije mi važno jesu li ruševne), a od posebnog mi je interesa položaj ulaza u komarde, u odnosu na strane svijeta. Uz to, zanima me gdje je sjedište vaše udruge, jer bih rado postao vaš član.

  Unaprijed se zahvaljujem i srdačno vas pozdravljam,

  Miro

 2. Miro,
  trebao bi se javiti Berislavu Horvatiću, koji ima najviše materijala o komardama. Njegov kontakt šaljemo e-mailom. Što se tiče udruge, sjedište je gdje god je radionica 🙂 Preporučamo Petrebišća koncem sedmog, a kroz tjedan-dva bit će objavljene prijave.

  Pozdrav
  Filip Š, Dragodid

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR