Održana radionica KRAS 2011

drag 07

Projekt KRAS 2o11

Arhitekturna delavnica / workshop Kras 2o11 SUHOZID

Borut Juvanec, prijevod na HR: F.Š.

Međunarodna arhitektonska radionica / workshop Kras 2011 SUHOZID zbila se u organizaciji Sveučilišta u Ljubljani, Arhitektonskog fakulteta, od 18. do 22. travnja 2011. u okviru projekta KRAS 2011 pod pokroviteljstvom Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Ljubljani i Mediacarsa.


Gospodin Norman Haddow iz Škotske pri rekonstrukciji zida u Braniku.

Od mnoštva prijavljenih trebalo je izabrati 28 sudionika. Pravladavali su studenti, među njima i domaći i oni izdaleka, zatim odrasli i djeca, Osnovna škola iz Komna, Zavod za zaštitu kulturne baštine iz Nove Gorice, Park Škocjanske jame. Od struka bile su zastupljene arhitektura, etnologija, pedagogija, građevina.. Poseban gost bio je ‘stone dyker’ iz UK, g. Norman Haddow, Škot koji je došao u Sloveniju u okviru Churchill Trusta iz Londona (zanimljiv podatak je da je g. Haddow mikrobiolog). Sudjelovali su i stanovnici Krasa iz susjedne Italije.


Arhitektonski tlocrt u prirodi – obris hiške.

Nakon obilaska nekoliko suhozidnih kućica, na Krasu zvanih ‘hiška’, a lokalno oko mjesta Lokve ‘šiška’, sudionici su se latili posla. U Braniku su popravili dva segmenta zida, u Lokvi su izgradili manju ‘šišku’, blizu Vilenice su rekonstruirali huliganski razrušenu ‘šišku’, na talijanskoj strani u selu Trebče / Trebicciano su izgradili ‘šišku’ od temelja. Ova posljednja je bila najveći zalogaj: na iscrtanom tlocrtu trebalo je izgraditi pravokutni objekt dimenzija 2×3 m, visine oko dva i pol metra. Završetak je obilježen gozbom i to gozbom složenom od karakterističnih kraških jela koju su dva dana pripremali studenti domaćinstva s Pedagoškog fakulteta u Ljubljani.


Slovenska hiška se uvijek gradila prema mogućnostima: s malo kamena gradimo malu hišku.

Teoretski dio odnosio se na ocjene viđenog i učinjenog, s planiranjem daljnjih aktivnosti. Predavali su prof. Juvanec, g. Norman Haddow i doc. Domen Zupančić. Oni su bili i mentori radionice, uz veliku potporu domaćeg znalca g. Borisa Čoka, i kako je primijetila docentica Beatriz Tomšić Čerkez, ključnu ulogu učiteljica koje su uspješno krotile školsku djecu. Izložba počinje sredinom svibnja, najprije u Divači, gdje će biti predstavljeni rad i rezultati radionice.


Lokev: radovi pri kraju, majstor Čok pokriva krov.

Mi organizatori bogatiji smo za pregršt novih informacija, ideja i naputaka, koje ćemo iskoristiti i u znanstvenom radu na fakultetima.

Organizacija je tekla dan za danom, besprijekorno i glatko, jedino je kamena ponekad uzmanjkalo. Organizaciju je vodio doc. dr. Domen Zupančič sa Arhitektonskog fakulteta, koji se svojim publicističkim, znanstvenim i organizacijskim radom svrstava uz bok vodećim svjetskim ekspertima na području suhozidnih konstrukcija.


Na kraju trijumf, nešto je napravljeno! (docent Zupančič, Norman Haddow, Boris Čok).

Ključan podatak o radionici je da o kamenu nismo govorili, nego radili. Oko suhozidne teme uspjeli smo okupiti više struka, narodnosti i država. Uspostavili smo više veza nego prenijeli kamena, a i njega je bilo mnogo. Za Projekt Kras 2011 to je odličan početak. Objava na portalu Dragodid je poziv kolegama iz Hrvatske da nam se pridruže na slijedećoj radionici.


Trebče / Trebicciano (Italija): učenje počinje od malih nogu, djeca u akciji. Pohvala njima ili njihovim mentorima?

Radionica je bila dobro medijski pokrivena: medijski pokrovitelj revija Kras je mjesecima unaprijed izvještavala o razvoju projekta, a u lipanjskom broju će objaviti širu reportažu o akciji, ilustrane izvještaje objaviti će arhitektonski časopis AR Arhitektura raziskave / Architecture research, Stonechat UK, Pierreseche Paris; Primorski dnevnik objaviti će seriju članaka, radionicu je pratila novinarka prekogranične rubrike časopisa regije Venezia Giulia, o radionici je izvještavao Radio Trst i televizija RAI Tre.


Ozbiljna lica i teško kamenje. Da li je rad užitak! Da, JEST! (foto Matevž Granda)


U zadnjoj fazi: ‘the stage is over now’ (nearly), krov se pokriva.

Share and Enjoy:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Print
  • Tumblr

One Trackback

  1. By Kras 2o11: Izložba u Divači on May 18, 2011 at 12:11

    […] SAZU, Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Univerze v Ljubljani i Mediacarsa. Na radionici su sudjelovali različiti stručnjaci, najviše arhitekti i studenti arhitekture iz Slovenije, […]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 atts
0

Reportaža s Brača

Radionica obnove zida i podzida, Gea Viva, Milna (Brač), 10. – 11. svibnja 2019.

Tekst: Dora Raič
Foto: Gea Viva, Marija Tkalec, Mislav Tovarac

image001

U već dobro poznatom okruženju bračkog eko kampa Gea Viva i domaćice Sabine, po šesti put, održala se dvodnevna suhozidna radionica. I kao da se i nebo osmjehnulo ovoj akciji, u stisci između brojnih vremenskih nepogoda, podarilo nam je 2 savršena sunčana dana.

U petak – prvi dan radionice, jutro je bilo rezervirano za okupljanje i smještaj ekipe te upoznavanje s lokacijom onih koji su došli prvi put, a radni dio bio je planiran za popodnevne sate. Ubrzo su se svi prisutni udomaćili pa se na suhozidanje krenulo i ranije od planiranog!

Ove godine bilo je potrebno obnoviti zid i prateći podzid koji su se na brojnim dijelovima urušili, između ostalog i pod utjecajem razgranatog korijenja tetivike – Smilax aspera (za one koji žele znati više o ovoj, na našem priobalju često viđenoj, gruboj, ali ljekovitoj biljci).Uz puno marljivih i spretnih ruku, akcija čišćenja je ubrzo završena. Uslijedila je uvodna riječ o osnovama tehnike gradnje suhozida, nakon čega se ekipa podijelila u nekoliko radnih skupina i započela je sanacija podzida.

image003
Podzid je bilo potrebno obnoviti prvi, kako bi se omogućio siguran i stabilan pristup zidu iznad. Nakon nekoliko sati podzid je uspješno obnovljen te se već krajem prvog radnog dana prešlo na sanaciju zida iznad.

image005
image007
Kao i na podzidu, radovi započinju čišćenjem provala kako bi se došlo do zdravih dijelova zida i tako omogućilo adekvatanu obnovu. Sve je spremno za sutrašnji nastavak radova, a i mi smo spremni za okupljanje oko stola. Zadovoljna lica sudionika govore više od riječi.

image009
Subotnje je jutro i drugi dan radionice nastavlja se u punom mahu. U gornji zid ugrađuje se sav preostali materijal, zatvaraju se sve provale te se obnavlja spoj podzida i gornjeg zida. S obzirom na velik broj sudionika (ove godine sa čak 3 kontinenta!), radovi na obnovi zida i podzida završeni su i prije kraja radnog dana te se pronašlo energije i volje za obnovu još nekoliko metara susjednog zida.

image013 image015 image011
Redom zida, redom druženja, došli smo i do kraja ovogodišnje akcije obnove, a ovako je izgledao konačni rezultat:

image017 image019 image021
Uz puno smijeha, novih znanja i novih poznanstava završila je i ova bračka priča, a s nestrpljenjem iščekujemo koje će nam izazove donijeti sljedeća!

image023

Radionica obnove zida i podzida, Gea Viva, Milna (Brač), 10. – 11. svibnja 2019. Tekst: Dora Raič Foto: Gea Viva, Marija Tkalec, Mislav Tovarac U već dobro poznatom okruženju bračkog eko kampa Gea Viva i domaćice Sabine, po šesti put, održala se dvodnevna suhozidna radionica. I kao da se i nebo osmjehnulo ovoj akciji, u […]

Read More »

 atts
0

Najava: 23. Simpozij kamenara, Pučišća

U čast 110. obljetnice osnutka Klesarske škole u bračkim Pučišćima održava se 23. Simpozij o branju, ugradbi i restauraciji kamena 16., 17. i 18. svibnja.

Klesarske-škole-Pučišća

Brošura s bogatim programom dostupna je ovdje. Više o prijavama ovdje. Organizatori poručuju: Veselimo se svim našim gostima i s nestrpljenjem iščekujemo ovo lijepo okupljanje!

U čast 110. obljetnice osnutka Klesarske škole u bračkim Pučišćima održava se 23. Simpozij o branju, ugradbi i restauraciji kamena 16., 17. i 18. svibnja. Brošura s bogatim programom dostupna je ovdje. Više o prijavama ovdje. Organizatori poručuju: Veselimo se svim našim gostima i s nestrpljenjem iščekujemo ovo lijepo okupljanje!

Read More »

 atts
0

Najava: Stari puti, 8.-9.6.

Mjesni odbor Veprinac – Učka 8.-9. lipnja 2019. organizira radionicu obnove dvaju povijesnih puta koja vode za vrh Veprinca (Put veprine i Put krčvedine). Radionicu suorganiziramo i vodimo, a pozvani su svi zainteresirani – na prvu suhozidnu radionicu u Gradu Opatiji!

60159622_2714878641895749_4083395725235322880_o

Cilj radionice je obnoviti puteve, naučiti vještinu suhozidne gradnje i uz pomoć vrsnog znalca g. Rajka Ukića saznati nešto više o ljekovitoj biljki veprini* koja na njima raste i koju ćemo presađivati.

Voditelji će građanima prenijeti vještinu suhozidne gradnje te ćemo zajedničkim naporima u 2 dana rada, veselja i domaće klope obnoviti toliko metara suhozida da ni sami nećete moći vjerovati u snagu jedinstva. U isto se vrijeme održava i festival klapa koji organizira TZ Opatija te ćemo se i nakon akcije družiti.

Početak je predviđen u 9 sati. Preporuča se parkirati kod igrališta u Tumpićima. Od tamo je staza veprine preko puta ceste. Postoji opcija da se sa subote na nedjelju spava u Planinarskom domu na Poklonu. Molimo zainteresirane da se jave ako bi htjeli rezervirati svoje mjesto glede smještaja ili ručka u subotu i nedjelju: 091 8852422

Nemojte zaboraviti donijeti rukavice, radnu odjeću i radne cipele, gojzerice i sl.

* nije riječ o širokolisnoj veprini koja je zaštićena nego o uskolisnoj, bodljikavoj koje ima u izobilju našim krajevima.

Mjesni odbor Veprinac – Učka 8.-9. lipnja 2019. organizira radionicu obnove dvaju povijesnih puta koja vode za vrh Veprinca (Put veprine i Put krčvedine). Radionicu suorganiziramo i vodimo, a pozvani su svi zainteresirani – na prvu suhozidnu radionicu u Gradu Opatiji! Cilj radionice je obnoviti puteve, naučiti vještinu suhozidne gradnje i uz pomoć vrsnog znalca […]

Read More »

 atts
0

Najava: (G)radionica gromača na Kotoru

Muzej Grada Crikvenice u petak i subotu, 17. i 18. svibnja već tradicionalno organizira obnovu kotorskih gromača! Akciju vodimo mi, a pozvani su svi zainteresirani! Prenosimo poziv niže.

60162743_2092408470870223_6642879840590495744_o
Okoliš sela Kotor pokraj Crikvenice prošaran je kilometrima gromača koje čine neizostavni dio ovog značajnog primorskog krajolika. Već nekoliko godina u suradnji s Udrugom Dragodid popravljamo gromače uz stare putove te na taj način pomažemo očuvati najstariji i najskrovitiji kutak Crikvenice.

Pridružite nam se u petak ili subotu na već tradicionalnoj (g)radionici, upoznajte srednjovjekovni Kotor te pritom naučite osnove umijeća gradnje suhozida.

Okupljamo se u petak i subotu u 10:00 sati kod crikveničke gradske sportske dvorane. Prema vremenskoj prognozi očekuje nas sunčani kraj tjedna :)

Vidimo se!

Facebook događaj

Izvor: Muzej Grada Crikvenice

Muzej Grada Crikvenice u petak i subotu, 17. i 18. svibnja već tradicionalno organizira obnovu kotorskih gromača! Akciju vodimo mi, a pozvani su svi zainteresirani! Prenosimo poziv niže. Okoliš sela Kotor pokraj Crikvenice prošaran je kilometrima gromača koje čine neizostavni dio ovog značajnog primorskog krajolika. Već nekoliko godina u suradnji s Udrugom Dragodid popravljamo gromače […]

Read More »

 atts
0

Najava: obnova suhozida u Gea Vivi

10. i 11. svibnja, šestu godinu zaredom gostujemo u eko centru i retreat kampu Gea Viva kraj bračke Milne.

PIC_5068
Program radionice:
petak, 10.5. 16.30-19
subota, 11.5. 9-18

Ručak je besplatan za sve sudionike.

Fotogalerija s lanjske radionice gradnje potpornog suhozida i vrta za pčele dostupna je ovdje: http://leosgea.jalbum.net/Dry-stone-retaining-wall-and-bee-garden/

Facebook događaj
Kontakt i prijave: Sabine Engelhardt, sabine@geaviva.net, +385997493711

10. i 11. svibnja, šestu godinu zaredom gostujemo u eko centru i retreat kampu Gea Viva kraj bračke Milne. Program radionice: petak, 10.5. 16.30-19 subota, 11.5. 9-18 Ručak je besplatan za sve sudionike. Fotogalerija s lanjske radionice gradnje potpornog suhozida i vrta za pčele dostupna je ovdje: http://leosgea.jalbum.net/Dry-stone-retaining-wall-and-bee-garden/ Facebook događaj Kontakt i prijave: Sabine Engelhardt, […]

Read More »